Author Topic: ASIC - czemu?  (Read 6565 times)

Offline kurekski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
ASIC - czemu?
« on: June 08, 2014, 06:59:21 PM »
Cześć, mam pytanie. Stosunkowo niedawno dowiedziałem się o litecoinie i mam do Was pytanie. Czy kupowanie maszyn ASIC, wydobywanie i sprzedawanie jest opłacalne oraz bezpieczne?

Ponieważ zastanawia mnie jedno. Załóżmy mamy firmę Alpha Technology, która sprzedaje maszynę Viper Scrypt 250 mh/s za 3000 $. Kopiemy wtedy 25 LTC w ciągu jednej doby, czyli wychodzi około 300$ dziennie. Zwraca nam się maszyna już po 10 dniach i dopłacamy jeszcze 150$ za prąd. Zyskujemy na tym prawie 6000-9000$ miesięcznie, wkładając jedynie 3000$.

I teraz wracając do mojego pytania. Czy tu się kryje jakiś haczyk, niebezpieczeństwo, nieopłacalność? Jeśli nie, to... Dlaczego w takim razie ludzie nie kupują takich maszyn, lub nie biorą kredytu i nie zarabiają na tym tysięcy?! Jeśli bym kupił taką maszynę, to jest to dla mnie pewny zysk na przestrzeni kolejnych miesięcy, czy raczej stracone 3000$?

Offline crazik

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 606
    • great humour zone
Re: ASIC - czemu?
« Reply #1 on: June 08, 2014, 08:13:43 PM »
Nie znam bieżącej oferty ASICów, ale z tego co wiem, to do końcowych odbiorców jezscze żadne sprzęty nie trafiły.
Druga sprawa - jaką trudność zakładasz w swoich obliczeniach? Na utrzymanie bieżącej po masowym wejściu asiców nie ma co marzyć...

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #2 on: June 09, 2014, 10:49:06 PM »
Cześć wszystkim,
Jeśli chodzi o ASIC do skryptów
to od paru miesięcy lata gridseed ale to były małe zabawki
teraz z tych chipów zrobili Blade'y co już miało jakieś przełożenie.
w międzyczasie oprócz tego ,że dookoła firmy się reklamują i robią preordery między innymi alpha-t, knc, i inne
ni stąd i zowąd wyskoczył innosilicon http://www.innosilicon.com/A2.htm ze swoim chipem A2 terminator i poprzez chyba GAWminers http://www.gawminers.com/innosilicon-miners/ sklep z bardzo dużym zaufaniem i renomą rozprowadzają swoje maszynki, oraz na swojej stronie rozprowadzają sprzęty o prędkości 88Mhs za 12 tys dolarów,troche do poczytania tutaj :http://www.cryptocoinsnews.com/news/innosilicon-a2-terminator-scrypt-asics-first-28nm-chips-litecoin-dogecoin-mining/2014/04/30
w między czasie znalazłem firmę ZEUSMINER, http://zeusminer.com/ która na pewno już zakończyła wysyłać 1 dostawę swoich asiców do skryptów z rzutu 1 za 5 dni zaczynają z 2 rzutem a skąd wiem ,że rzeczywiście dostarczają?
bo właśnie wczoraj ocliłem moja  :) czekam na kuriera jutro od rana zamówiłem błyskawicę która w wersji początkowej
miała 54Mhs potem wskoczyła na 72 a teraz piszą ,że ok 88 będzie miała. dziś się przekonam w każdym bądź razie wydatek gruby. Nie wiem skąd wziąłeś cene 3000 baksów za 250Mhs bo z tego co ja widzę to:
Viper (Scrypt) Miner (250Mh/s) £5,450.00 zresztą out of stock. Knc Straciło w oczach klientów mimo ,że ich maszynka Titan wskoczyła na 400Mhs z 300 a cena zeszła na 7k$ z 10K$ myślę o niej :) Jest jeszcze firma https://www.mining-asics-technologies.com/product/excalibur-5-asic-scrypt-miner-250-mhs/ 2x EXCALIBUR 5 – ASIC SCRYPT MINER TOTAL 500 MH/s = 2 x 250 MH/s
€ 12.900,00 takie tam pare eurasków ale moc tez jest z nimi współpracuja z niemieckim producentem chipów Dream Chip Technologies GmbH firma jest z Holandii też obiecują na Q2/Q3 tego roku ale niestety zazwyczaj to bedzie koniec Q3
Ufff ale się nagadałem :) wolę teraz wydać parę patoli zanim się rozpocznie wyścig i może coś wyciągnąć zanim te wszystkie potwory ujrzą światło dzienne bo wtedy to już d..pa blada.
pozdrowionka
Jak ktoś zaciekawiony moim nowym nabytkiem to proszę smiało wrzucę filmy i fotki


Offline crazik

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 606
    • great humour zone
Re: ASIC - czemu?
« Reply #3 on: June 10, 2014, 05:25:28 AM »
Pewnie!
Wrzucaj jak tylko będziesz miał!
Fajnie by było zobaczyć pełen raport z testów, fotki po kolei z rozpakowania paczki, instalacji, itd ;)

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #4 on: June 10, 2014, 05:43:49 AM »
Postaram się :)
ale patrzę, że paczka utknęła w gdańsku za godzinę dzwonię ,żeby się dowiedzieć o co lata, najwyżej przejadę się tam mam tylko 200km :)

Offline rglinvest

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 24
Re: ASIC - czemu?
« Reply #5 on: June 10, 2014, 06:28:31 PM »
Moim zdaniem kupowanie ASICów to ruletka, w 90% przypadków jest tak:
dzień 1 zamawiasz sprzęt za kupe kasy który będzie robić kupe kasy :D
dzień 30 patrzysz jak cena spadła o 50% a trudność wydobywania wzrosła o 50%
dzień 60 dostajesz maszynke wartą tyle co złom kopiesz grosze i możesz się bujać.

Trochę drastycznie ale ludzie tak mają naprawdę.

Tak samo bym porównał ludzi którzy mają rigi z gpu i dokupują asici bo im sie roi zepsuło, do hazardzistów którzy przegrali prawie wszystko ale chcą się odkuć - co nigdy nie działa.

Ja kopie moimi gpuskami i na asici się nie piszę, generalnie z powodu małej płynności towaru - tzn zobacz ile jest minerów do BTC na allegro czy ebay, mało kto to kupuje.

Na forach jest mnóstwo tematów jak schemat działa. Firma produkuje ASIC kopie nim do momentu jakiegoś ROI, w tym samym momencie możesz je zamówić i dostać jak skończy im sie ROI.
Oni robią mocniejsze itd. Jeżeli byłbyś w stanie dostać najnowszego ASICa do ręki, to jest to biznes, jednakże są ludzie którzy pobrali kredyty, pożyczki bo wierzyli, a teraz pożyczają żeby spłacić prąd i sami psują market niskimi cenami LTC i BTC.
Pozostaje kwestia elektryczności, ASIC jest jedynie opłacalny ze względu na małe zużycie prądu, ale czas oczekiwania nie jest porównywalny do oszczędności.
Takie moje skromne zdanie.

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #6 on: June 10, 2014, 10:40:01 PM »
Ha , nie u każdego i nie zawsze tak było problem z ASICami są wtedy jak się bierze z 2 ręki ceny z kosmosu
niedosyć że maszynka prosto z fabryki już zrobiła ROI to jeszcze trzeba się nachapać no cóż cest la vi
jak się bierze z pierwszej ręki to jest duże prawdopodobieństwo ROI no chyba że firma dostarczająca w kulki wali
a niestety tak na tym rynku jest coraz częściej nic na to nie poradzimy  i niestety większośc z nas mając maszynki,
które wszyscy chcą na rynku nie zważając na urągania klientów po cichutku sobie kopią i w d..pie klientów mają
maszynki u nich zrobią swoje ROI i klient płaci jeszcze za nią więc złoty biznes. wszyscy klienci KNC ,którzy kupili jupiterki
mają grubo w portfelach bo to był złoty strzał . strzał tak jak i zakup Bitcoinów lub litecoinów choćby w sierpniu i poczekanie do listopada bach 10x tyle w portfelu . właśnie skończyłem ustawiać ZEUSMINER. Zaskoczyli mnie miałem dostac 72 Mhs a przysłali zamiast 1 maszynki 72 4szt. po 22-23Mhs generalnie rzecz biorąc tłumaczyli się że nie dopracowali wydajności i chłodzenia i dlatego dziś doczytałem w którymś z newsów od nich  no i jeszcze czekam na uruchomienie gratisowych 60% mojej mocy na 2 miesiące na cloudmining zeushash obiecałem ,że wstawie zdjęcia ale uwierzcie mi cały dzień latałem i załatwiałem na szybko zasilacze ponieważ nie byłem przygotowany na 4 koparki. jutro a właściwię dzisiaj coś prześlę
pozdrowionka idę spać patrząc na 90Mhs na kopalni szok po prostu szok. a czekałem na maszynkę 3 tyg. więc są jeszcze firmy ,które w kulki z klientami nie lecą i najśmieszniejsze że to chiny z których produktów się wszyscy wysmiewają a nie biznesy w Europie lub US , które przeciągają klientów po 6-9 miesięcy jak to np BFL lub HashFAST a do tego dołączył KNC...
(też czekam jak ciołek na neptuny)

Offline furcio

  • Litecoin Association Member
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 60
Re: ASIC - czemu?
« Reply #7 on: June 12, 2014, 12:18:49 PM »
Ha , nie u każdego i nie zawsze tak było problem z ASICami są wtedy jak się bierze z 2 ręki ceny z kosmosu
niedosyć że maszynka prosto z fabryki już zrobiła ROI to jeszcze trzeba się nachapać no cóż cest la vi
jak się bierze z pierwszej ręki to jest duże prawdopodobieństwo ROI no chyba że firma dostarczająca w kulki wali
a niestety tak na tym rynku jest coraz częściej nic na to nie poradzimy  i niestety większośc z nas mając maszynki,
które wszyscy chcą na rynku nie zważając na urągania klientów po cichutku sobie kopią i w d..pie klientów mają
maszynki u nich zrobią swoje ROI i klient płaci jeszcze za nią więc złoty biznes. wszyscy klienci KNC ,którzy kupili jupiterki
mają grubo w portfelach bo to był złoty strzał . strzał tak jak i zakup Bitcoinów lub litecoinów choćby w sierpniu i poczekanie do listopada bach 10x tyle w portfelu . właśnie skończyłem ustawiać ZEUSMINER. Zaskoczyli mnie miałem dostac 72 Mhs a przysłali zamiast 1 maszynki 72 4szt. po 22-23Mhs generalnie rzecz biorąc tłumaczyli się że nie dopracowali wydajności i chłodzenia i dlatego dziś doczytałem w którymś z newsów od nich  no i jeszcze czekam na uruchomienie gratisowych 60% mojej mocy na 2 miesiące na cloudmining zeushash obiecałem ,że wstawie zdjęcia ale uwierzcie mi cały dzień latałem i załatwiałem na szybko zasilacze ponieważ nie byłem przygotowany na 4 koparki. jutro a właściwię dzisiaj coś prześlę
pozdrowionka idę spać patrząc na 90Mhs na kopalni szok po prostu szok. a czekałem na maszynkę 3 tyg. więc są jeszcze firmy ,które w kulki z klientami nie lecą i najśmieszniejsze że to chiny z których produktów się wszyscy wysmiewają a nie biznesy w Europie lub US , które przeciągają klientów po 6-9 miesięcy jak to np BFL lub HashFAST a do tego dołączył KNC...
(też czekam jak ciołek na neptuny)


Pochwal się fotaki i screnami, ja własnie wysprzedałem moje koparki GPU na allegro, bo już średnio zarabiały. Rozważam zakup ASIC..

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #8 on: June 12, 2014, 12:45:34 PM »
z 1 strony moze dobrze sprzedac a z drugiej strony ja GPU przełączyłem na nicehash
mają zajefajne rozwiązanie odnosnie najnowszego SGMINERA:
sprawdz sobie na ich stronie Poll wysyła na jaki algorytm ma się przełączyć koparka ze względu na jego opłacalność
https://nicehash.com/multialgo/
Co do Zeusminer to ...........
Hmmm najpierw muszę się otrząsnąć dostałem od ZEUSMINER NEWSA może poczytajcie:
http://zeusminer.com/2014/06/11/20140611/  :) :)

A zdjęcia zaraz będą jak tylko się ogarnę :))))
generalnie muszę porobić parę rzeczy :) jak przeczytacie newsa to będziecie wiedzieli ,że mam 2k$ do wydania :)

Pytanie techniczne z jakiego serwisu najlepiej skorzystać , chodzi mi o fotki gdzie je najlepiej wgrać i linki porobić???
jakieś doświadczenia itd,
z góry dzięki


Offline furcio

  • Litecoin Association Member
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 60
Re: ASIC - czemu?
« Reply #9 on: June 12, 2014, 12:47:58 PM »
Pytanie techniczne z jakiego serwisu najlepiej skorzystać , chodzi mi o fotki gdzie je najlepiej wgrać i linki porobić???

Jak masz konto na gmail to wal z fotaki na google+ i udostepniaj :)

Offline furcio

  • Litecoin Association Member
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 60
Re: ASIC - czemu?
« Reply #10 on: June 12, 2014, 12:51:20 PM »
Co do Zeusminer to ...........
Hmmm najpierw muszę się otrząsnąć dostałem od ZEUSMINER NEWSA może poczytajcie:

Napisz tylko czy w ogóle udało Ci się koparkę odpalić. Jaki zasilacz podłączyłeś (rozumiem, że nie ma w zestawie).
Ponadto, który model kupiłeś i jak długo czekałeś. Przeglądam stronkę i patrze co teraz kupić :)

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #11 on: June 12, 2014, 01:07:50 PM »
Mam g+ ale to udostepnienie  publiczne nie podoba mnie się po co wszyscy mają od razu to wiedzieć??
wolałbym w jakims kręgu albo skorzystać z innego serwisu
gdzie można zdjecia wgrać więc tak:
https://plus.google.com/u/0/116814554986352989034/posts/PsEycd86iVD

część zdjęć powybierałem parę następne jak się wgrają
generalnie poszukam jakiś hosting i wtedy będzie tam bardziej anonimowo :)
za 2 dni i wyłączam udostępnianie.

Offline furcio

  • Litecoin Association Member
  • Jr. Member
  • ***
  • Posts: 60
Re: ASIC - czemu?
« Reply #12 on: June 12, 2014, 01:12:46 PM »
Ok fajnie, przejrzałem fotki.
Powiedz mi (ostatnie zdjęcie) to potrzebny jest zasilacz standardowy jak do PCta (ATX) i podłączasz go standardowym kablem molex?

Uruchomiłeś już, któraś? Coś kopie?

Offline crazik

  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 606
    • great humour zone
Re: ASIC - czemu?
« Reply #13 on: June 12, 2014, 01:20:39 PM »
wgraj na imgur.com

Offline lenart_o

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 50
Re: ASIC - czemu?
« Reply #14 on: June 12, 2014, 01:31:54 PM »
Wszystkie kopią
tak tam jest dziura na  zasilacz zalecają 850W albo więcej ponieważ zmierzyłem Watomierzem bierze od 720 -760 ze ściany
każda. Na szybcika leciałem kupić zasilacze ,żeby to ruszyło jak najszybciej , i teraz mam po 2 700 na maszynke (bo tylko takie na szybko znalazłem . 12 godz. ustawiałem i latałem za sprzetem w środku są 4 płytki każda ma PCI-E zasilanie na 8pinów  i 2 godziny mi zajęło dojście do tego ,że tam trzeba zasilić z PCI-E na 6 pinów ponieważ tam chyba w ostatnich 2 pinach
z zasilacza jest odwrotnie zasilanie więc nie chciało mi wystartować , miałem taką pianę że przysłali mi jakieś popsute co robią zwarcie ,potem testowałem na 3 zasilaczach od 720W do 1600w i na wszystkich maszynkach  i ciągle było to samo więc wygooglowałem w końcu schemat zasilania PCI-E i sprawa się od razu wyprostowała od przedwczoraj mam a w sumie od wczoraj od 2 nad ranem ( bo wtedy ruszyły wszystkie z pełną mocą) mam 0,25 bita . Maszynki są głośne bo witraki naparzają na pełnych obrotach , jakoś specjalnie się nie grzeją , reszte będę dosyłał w miarę wolnego czasu, bo teraz mam w pracy lekki zapier....l