Author Topic: Verotuksesta?  (Read 2374 times)

Offline AlliumPorrum

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 194
Verotuksesta?
« on: February 06, 2014, 09:30:55 PM »
Olikos täällä useitakin Suomalaisia mainaajia? Ja miten te olette hoitaneet verot louhinnan tuloksestanne?

Verohallinnon ohjeen mukaanhan louhinnan tulos on ansiotuloa (=tulovero) ja arvonnousu pääomatuloa (=pääomavero): http://vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/Virtuaalivaluuttojen_tuloverotus

Mutta kuinka tuo olisi helpointa erotella vuosittaiseen verotukseen, koska louhinnastahan ei jää mitään eksaktia tietoa siitä että koska mikäkin valuutan palanen on louhittu, ja mikä sen euromääräinen arvo juuri sillä hetkellä on ollut.

Offline sisupilotti

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
Re: Verotuksesta?
« Reply #1 on: February 17, 2014, 09:33:29 AM »
Suomalaisia kyllä on, mutta kaikilla vissiin koneet jauhaa ongelmitta niin ei ole niin käyntiä täällä :)

Nykyisen ohjeistuksen nojalla toimisin näin:

Louhit rauhassa vaan ja veroista tarvitsee huolehtia vasta siinä vaiheessa kun litecoineja siirtää poolista omaan lompakkoon. Perusteluna se, että poolissa olevat litecoinit eivät ole millään tavalla sinun hallinnassasi. Se ns. siirto on oikeastaan enempi pyyntö poolin ylläpitäjälle että "hei voisitko nyt maksaa minulle tehdystä työstä eli lukujen arpomisesta". Ja tämä on todellakin vain pyyntö, sillä jos pooli ei suostu tai pysty maksamaan niin ne "litecoinit" on vain sieviä numeroita näytöllä.

Eli kun siirrät litecoinit poolista, ilmoitat ansiotuoton verottajalle sen hetkisen kurssin mukaan.

Offline AlliumPorrum

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 194
Re: Verotuksesta?
« Reply #2 on: February 17, 2014, 11:13:49 AM »
Juu mutta sehän tuossa onkin se haaste että kun louhii (esim. P2Poolista) niin niitä pieniä valuutan palasia tippuu omaan lompsaan kovinkin tiuhaan tahtiin eli useita kertoja päivässä, ja mistään ei taida saada jäkikäteen selkeää kuvaa siitä että mikä oli minkäkin valuutan eksakti euromääräinen arvo juuri sillä sekunnilla kun ne omaan lompsaan tipahtivat. Lompakossa näkee toki paljonkin sinne valuuttaa tuli, mutta ei sen arvoa. Eli pitäisikö sitten joka ikinen päivä heitellä vaikka Exceliin että paljonko sinä päivänä valuttaa tuli ja paljonko sen arvo kunkin palasen osalta juuri silloin oli? Melko työlästä :-o

Offline sisupilotti

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
Re: Verotuksesta?
« Reply #3 on: February 18, 2014, 10:04:09 AM »
Oikeassa olet että suhteettoman haasteelliseksihan tuo käy. Itse näen kaksi vaihtoehtoa:

1. Aproksimoida sanotaan vaikka kerran kuukaudessa kertyneiden litecoinien arvo jonkinlaisella kurssin keskiarvolla. Haittapuolena, että jos arvio menee alakanttiin voi tulla sanomista, yläkanttiin niin kukaan ei tule kiittämään ylimääräisten verojen maksamisesta.
2. Kirjoittaa Python-ohjelma, joka kolikoiden kilahtaessa lompakkoon hakee jonkin pörssin sen hetkisen kurssin ja kirjoittaa tiedostoon taulukkona euromääräisen tuoton, mistä helppo vetää Exceliin. Sitten kerran vuoteen voi tulostaa verottajalle helvetillisen nivaskan paperia luettavaksi.

Louhimisen verotukseen liittyy sen verran paljon ongelmia, että itse näkisin parempana sen poistaa kunnes saadaan selkeät säännöt, joita ei ole tehty suhteettoman vaikeiksi noudattaa.

Offline AlliumPorrum

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 194
Re: Verotuksesta?
« Reply #4 on: February 18, 2014, 10:19:40 AM »
Itse mietin sitä vaihtoehtoa että olisi omat kukkarot louhimiselle ja toiset "säästämiselle". Ja sitten esim. kerran viikkon vaihtaisi kaikki louhitut euroiksi, ostaisi takaisin haluamiansa virtuaalivaluuttoja, ja tallettaisi ne säästökukkaroon. Tällä tapaa niistä jäisi ainakin tuonne pörssin tilille merkintä että paljonko myytyjen & ostettujen arvo oli missäkin kohtaa, ja ne voisi vaikka tulostaa paprulle. Tässä toki häviää sen vaihtokulun & kurssierotuksen verran, mutta jos oma ansiotuloveroprosentti (mukaan lukien louhinnan tuotot) on suurempi kuin pääomaveroprosentti, olisi tuo kannattava ja suht selkeä tapa. Kai??

Kun sehän tuossa vähän jänskättää että JOS valuuttojen arvo nousee jossain vaiheessa paljon, etkä pysty osoittamaan mikä oli louhinnan tuottoa ja mikä sen jälkeen tapahtunutta arvonnousua, verottaja VOI tulkita kaiken louhinnan tuotoksi -> ansiotulon veroprosentti pompsahtaa ihan hitoikseen.

Offline sisupilotti

 • Newbie
 • *
 • Posts: 18
Re: Verotuksesta?
« Reply #5 on: February 18, 2014, 04:11:59 PM »
Tuo pörssin kautta kierrättäminen on ihan käypä idea, etenkin jos louhii kolikkoja joita ei ole tarkoitus holdata.

Kun sehän tuossa vähän jänskättää että JOS valuuttojen arvo nousee jossain vaiheessa paljon, etkä pysty osoittamaan mikä oli louhinnan tuottoa ja mikä sen jälkeen tapahtunutta arvonnousua, verottaja VOI tulkita kaiken louhinnan tuotoksi -> ansiotulon veroprosentti pompsahtaa ihan hitoikseen.

Verottaja voi tehdä tuollaisin källin, mutta onneksi sinulla taitaa olla etulyöntiasema. Nimittäin, jos kolikot ovat olleet lompakossa, jonka voit osoittaa omistaneesi, ennen arvonnousua, niin tämä yksiselitteisesti osoittaa että olet louhinut (tai muuten saanut) ne kolikot ennen arvonnousua. Tarkemmin siis ainakin siitä eteenpäin, kun kolikot ovat olleet sinulla (eli ne on siirretty lompakkoosi) on niiden arvonnousu on ollut pääomaverotettavaa.

Jos katsot esimerkiksi tällä lohkoketjunlukijalla
http://ltc.blockr.io/address/info/LQoPz2KsmbW4ouRYrh4uy565GmAzLitNE8
niin sieltä transaktioista näkee kellonajat sekunnilleen. Sitten vain vertaa vastaavaa hintaa jossain pörssissä.
 
Eli tuossa tilanteessa oikaisuvaatimusta. Jos ei mene läpi niin pääsee verottajaa oikein oikeussalissa kyykyttämään  ;D

PS. Korjatkaa jos olen väärässä.
edit: ratkaiseva pilkku lisätty
« Last Edit: February 18, 2014, 05:55:24 PM by sisupilotti »